Projekt „Zwiedzamy Puszczę Knyszyńską” powstał z inspiracji osób, których sercu Puszcza Knyszyńska jest bliska. Ten największy na terenie Polski jednolity obszar leśny, jest jednocześnie najmniej znany. Pomysłodawcy chcą wspólnie przybliżyć piękno i przyrodnicze bogactwo Puszczy Knyszyńskiej oraz zachęcić do zapoznania się z bogatą ofertą wielokulturowego Podlasia. Jest to bowiem jedyny chyba w Polsce region gdzie współistnieją cztery wielkie monoteistyczne religie, których ślady można spotkać w przejawach codzienności. To różnorodność kuchni, rozmaitość architektury i wielość ciekawych, a często zapomnianych i ukrytych w lesie nekropoli.
Turystyczne rajdy konne
Właściciele Stanicy kresowej hodują konie tinkerskie (wyhodowane przez irlandzkich Cyganów) oraz małopolskie (inaczej zwane angloarabskimi). Oprócz nauki jazdy i typowej rekreacji jeździeckiej oferują również jedno i wielodniowe rajdy konne. "Rajdy przygotowujemy na Państwa indywidualne zamówienie. Startują one zazwyczaj w sobotni poranek (istnieje oczywiście możliwość uzgodnienia innego dnia rozpoczęcia rajdu), po śniadaniu serwowanym w Stanicy Kresowej. Organizacji Rajdu podejmujemy się jeżeli chęć uczestnictwa zadeklarują co najmniej cztery osoby. Dla mniejszej liczby osób również możemy zorganizować wyjazd, jednak tylko w przypadku kiedy są to osoby korzystające z pobytu w Stanicy Kresowej" - informują na swojej stronie internetowej.
Puszczańskie safari i konne rajdy organizuje Stanica Kresowa
- Poczopek 9, 16-113 Szudziałowo
- tel. 601 067 316
- e-mail: rezerwacja@stanicakresowa.pl
- strona internetowa
- Strona na FB: Stanica Kresowa
Stanica Kresowa
Gospodarstwo agroturystyczne i ośrodek jeździecki położony w Puszczy Knyszyńskiej. Urokliwe miejsce na wypoczynek z noclegiem dla rodzin z dziećmi, rowerzystów, grup zorganizowanych. Szereg atrakcji rekreacyjnych w ofercie, m.in.: nauka jazdy konnej na każdym poziomie, przejażdżki konne po lesie, bryczka, nauka strzelania z łuku,wypożyczalnia rowerów, sauna, masaże, bilard. Kuchnia tradycyjna z elementami regionalnymi oparta na lokalnych produktach, sezonowo na warzywach i owocach z własnego ogrodu.