Tego dnia wszystko kręciło się wokół chleba. Były chleby na naturalnym zakwasie i z różnymi dodatkami, jak siemię lniane, pestki słonecznika czy żurawina. Oprócz walorów smakowych doceniono także te zdrowotne. Nie zabrakło też tych tradycyjnych wyrabianych w dzieży.
- Chleb. Nie zna granic jego siła i ma moc jednoczenia wszystkich ludzi - mówiła Wiesława Burnos podkreślając, że jest pod wrażeniem konkursowych wypieków.
Sobotnie popołudnie umiliły występy sceniczne, taniec ognia „Crkplozja”, na najmłodszych czekały różnego rodzaju animacje i rekreacje. W trakcie wydarzenia wręczono nagrody w konkursie plastycznym pn. „Chlebowe historie”, który był skierowany do dzieci ze szkół podstawowych. Tego dnia można było nauczyć się także wypieku podpłomyków.
Święto organizowali: Gminny Ośrodek Animacji Kultury i Rekreacji w Szudziałowie, sołectwo Wierzchlesie oraz mieszkańcy wsi w związku z przypadającym 16 października Światowym Dniem Chleba.