Święto Wiejskiego Chleba w Wierzchlesiu

Data utworzenia: 18.10.2022

Zapach gorącego chleba, regionalne smaki, degustacja „czym chata bogata” oraz konkurs na najlepszy chleb wiejski – to część atrakcji, które przygotowano z okazji Święta Wiejskiego Chleba, w sobotę, 15 października. W trakcie imprezy wybrano najlepszy bochenek w gminie Szudziałowo. Jurorom, wśród których była także Wiesława Burnos, członek zarządu województwa, najbardziej do gustu przypadł chleb mieszany Teresy Supronik.

[fot.: Krzysztof Bochenko/UMWP]

Tego dnia wszystko kręciło się wokół chleba. Były chleby na naturalnym zakwasie i z różnymi dodatkami, jak siemię lniane, pestki słonecznika czy żurawina. Oprócz walorów smakowych doceniono także te zdrowotne. Nie zabrakło też tych tradycyjnych wyrabianych w dzieży.

- Chleb. Nie zna granic jego siła i ma moc jednoczenia wszystkich ludzi - mówiła Wiesława Burnos podkreślając, że jest pod wrażeniem konkursowych wypieków.

Sobotnie popołudnie umiliły występy sceniczne, taniec ognia „Crkplozja”, na najmłodszych czekały różnego rodzaju animacje i rekreacje. W trakcie wydarzenia wręczono nagrody w konkursie plastycznym pn. „Chlebowe historie”, który był skierowany do dzieci ze szkół podstawowych. Tego dnia można było nauczyć się także wypieku podpłomyków.

Święto organizowali: Gminny Ośrodek Animacji Kultury i Rekreacji w Szudziałowie, sołectwo Wierzchlesie oraz mieszkańcy wsi w związku z przypadającym 16 października Światowym Dniem Chleba.

authors image
Autor:

na podst. podlaskie.eu