Staw "Zygmunta Augusta" ma powierzchnię 448,6824 ha - jest to jeden z najwiekszych stawów karpiowych w Europie. Został założony ok. 1557 r. na rzece Nereśl, a jego pierwotna powierzchnia wynosiła 600 ha. Karp knyszyński swoją jakość i smak zawdzięcza przede wszystkim wypracowanej linii genetycznej oraz specyficznym warunkom hodowlanym. Czyste środowisko naturalne, dobra jakość wód oraz naturalna karma to podstawa produkcji w stawach w Knyszynie. Karpie knyszyńskie karmione są pokarmem wytworzonym w stawie oraz zbożem, głównie pszenicą, pszenżytem oraz jęczmieniem pochodzącym z lokalnych gospodarstw rolnych.
O produkcji stawowej ryb, w tym karpi, wspominał już Mikołaj Rej, jednak w 1573 r. Olbrycht Strumieński opublikował dzieło „O sprawie, sypaniu, wymierzaniu i rybieniu stawów, także o przekopach, o ważeniu i prowadzeniu wody. Książki wszystkim gospodarzom potrzebne” – pierwszą na ziemiach polskich i drugą w Europie publikację dotyczącą stawowej produkcji ryb. Okres publikacji książki zbieżny był z tzw. „okresem złotym” polskiego karpiarstwa stawowego, które na przełomie wieków XVI i XVII było wzorcem dla innych europejskich państw. Z tamtego właśnie okresu, pozostało wiele stawów (tzw. rybników) i całych gospodarstw, które użytkowane są do dziś, m.in. stawy w Knyszynie.