Warsztaty zielarsko-kulinarne 

Data utworzenia: 10.05.2023

Podagrycznik będzie bohaterem warsztatów zielarsko-kulinarnych, które poprowadzi Agnieszka Prymaka w Muzeum Ziemi Sokólskiej. 

[fot. Muzeum Ziemi Sokólskiej]

"Podagrycznik to ziółko, które większość ludzi kojarzy jako uciążliwy chwast, a on ma ogromną moc leczniczą i nie przypadkowo pojawia się jako jedna z pierwszych roślin zaraz po zimie. Przybliżę jego właściwości zdrowotne i lecznicze. Mam nadzieję, że przekonam dlaczego warto go wprowadzić do swojej diety i kuchni. Opowiem o tym, na co zwrócić uwagę żeby prawidłowo go rozpoznać. Poszalejemy kulinarnie, bo zrobimy zielone pesto z tego dzikiego warzywka. Zrobimy też sól podagrycznikową, każdy zabierze ze sobą torebkę takiej soli*. Posmakujemy naparu z tej roślinki i nastawimy ocet, który działa świetnie oczyszczająco, zwłaszcza na stawy" - zachęca Agnieszka Prymaka.

Warsztaty odbędą się 12 maja o godz. 17.00 w Muzeum Ziemi Sokólskiej.  

Zapisy: tel. 690 333 590, poczta@muzeumziemisokolskiej.pl.

Cena: 50 zł/os.

Czas trwania: ok. 2 godzin.

*Każdy uczestnik zabierze ze sobą torebkę soli ziołowej oraz litrowy słoik z nastawionym octem.

O prowadzącej:

Agnieszka Prymaka – zielarka, dyplomowana zielarka-fitoterapeutka, pasjonatka ziół i życia w zgodzie z naturą, założycielka Zielskiej Kolonii.

authors image
Autor:

oprac. ad

Reporter | a.dycha@bia24.pl