Napary, sole i pesto. Wielka moc ziół

Data utworzenia: 17.05.2023

Podagrycznik był bohaterem warsztatów zielarskich, które odbyły się w Muzeum Ziemi Sokólskiej. Poprowadziła je Agnieszka Prymaka, założycielka Zielskiej Kolonii.

[fot. Muzeum Ziemi Sokólskiej]

Uczestnicy warsztatów poznali różne sposoby na wprowadzenie do diety rośliny z naszych przydomowych ogródków – podagrycznika. Mało kto wie, że posiada on właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie (a więc i odchudzanie), oczyszcza nerki, ma właściwości przeciwnowotworowe, uspokajające.

Napar na bóle stawów

Najprościej wykonać z niego napar – taka kuracja/picie wywaru z zaparzonej rośliny trwająca około 6 tygodni pomaga na bóle stawów. Przy okazji można także robić okłady (dwa razy na dobę) na bolące miejsca z drobno zblendowanej lub posiekanej rośliny. Warsztaty zaczęły się od wykonania właśnie naparu i opowieści Agnieszki Prymaki o tym, jak rozpoznać zioło, jakie ma właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, rośliny tej nie można “przedawkować”, lecz warto też wiedzieć, że ma właściwości moczopędne (nie zaleca się picia naparu przed snem).

Sól ziołowa i pesto

Oprócz naparu na około dwugodzinnych warsztatach uczestnicy zrobili także sól ziołową do doprawiania potraw w kuchni oraz nastawili ocet podagrycznikowy. Na koniec skosztowali zrobionego samodzielnie pesto, które najbardziej przypadło wszystkim do gustu.

authors image
Autor:

oprac. ad

Reporter | a.dycha@bia24.pl