Majówka "Ginące zawody". Wypieki prosto z pieca i moc warsztatów

Data utworzenia: 19.04.2023

Majówką, tradycyjnie, otwiera się sezon w Parku Kulturowym Korycin-Milewszczyzna. Organizatorzy zapraszają na warsztaty, świeże wypieki prosto z pieca chlebowego i podziwianie rękodzieła lokalnych twórców. Każdego dnia zaplanowane jest zwiedzanie Parku z przewodnikiem.

[fot. Park Kulturowy Korycin-Milewszczyzna]

Plan grupowego zwiedzania:
30.04 (niedziela) - 14.00
01.05 (poniedziałek) - 14.00
03.05 (środa) - 15.00

TKACTWO - w Pracowni Tkackiej będzie okazja na spotkanie z tkaczką i poznanie niezwykłej sztuki wykonywania tkaniny dwuosnowowej. Tam też znajdą się stanowiska warsztatowe:
- stanowisko wykonywania bransoletek,
- stanowiska tkania krajki na bardku,
- stanowisko tkania na krosienku

GARNCARSTWO "Jak lepiono garnki" - przy "Stodole na dole" znajdzie się warsztat garncarski prowadzony przez Dom Gościnny w Dzięciołówce, w którym będzie można zrobić własne naczynie słowiańską metodą wałeczkową,

GLINIANA SŁOWIAŃSKA BIŻUTERIA - przy "Stodole na dole" znajdzie się drugi warsztat, gdzie wykonać można będzie i ozdobić pamiątkową biżuterię,

MŁYNARSTWO - w Parku Kulturowym można poznać młynarstwo na przestrzeni wieków. W pierwszej kolejności powinniście zwiedzić wnętrze młyna wiatracznego, stojącego na majdanie grodziska. Jest to jeden z najlepiej zachowanych wiatraków w Polsce. Pięknie odnowiony z zachowanymi, zabytkowymi urządzeniami młyńskimi.
Później zapraszamy was na dziedziniec folwarku. Pod wiatą przy piecu chlebowym znajduje się żarno obrotowe, na którym możecie zmielić ziarna na mąkę z której później upieczemy podpłomyki. Przy piecu będzie unosił się zapach świeżo pieczonego chleba, który będziecie mogli spróbować.

Warsztaty będą trwały przez cały czas otwarcia Parku (z krótkimi przerwami).

Godziny otwarcia Parku:
Majówka - 11.00 - 18.00 (30.04, 01.05, 03.05)
Pozostałe dni:
- wtorek - piątek - 12.00 - 17.00
- sobota - 11.00 - 17.00
- niedziela - 11.00 - 18.00 

authors image
Autor:

oprac. ad

Reporter | a.dycha@bia24.pl