Ugotuj sobie święta z dziczyzny

Data utworzenia: 03.04.2023

"Ugotuj sobie święta z dziczyzny" - pod taką nazwą w sobotę (1 kwietnia) odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Białymstoku. Uczestnicy gotowali m.in. rosół z bażanta, przygotowali też pasztet z sarny na bagietce i białą kiełbasę z dzika w sosie chlebowym.

[fot. Anna Jakimiuk]

Po raz kolejny pod okiem szefowej kuchni Ewy Bałdyś, uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy z dziczyzną i produktami pochodzącymi z lasu w roli głównej.

W menu znalazły się m.in.:

  • rosół z bażanta ala Ramen,
  • pasztet z sarny na bagietce korzennej z opieńką i wędzoną słoniną,
  • bukiet sałat z kabanosami z sarny, jajkiem przepiórczym i olejem z nasion pokrzywy,
  • biała kiełbasa z dzika w sosie chlebowym,
  • szynka z dzika wolno pieczona w dzikich ziołach, w bułce maślanej z dodatkiem brusznicy i marynowanych borowików,
  • deser jagodowy z syropem z kwiatów bzu.

Uczestnicy warsztatów byli bardzo zainteresowani sposobem obróbki kulinarnej dziczyzny oraz tajnikami przepisów na przyrządzanie tego mięsa. I jak się potem okazało -  dziczyzna to mięso łatwe do przyrządzenia, które idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak: jałowiec, cynamon, tymianek czy rozmaryn. 

Degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw z różnych gatunków dzikich mięs, połączonych z darami lasu i innymi dodatkami podbiła serca uczestników i przekonała, że dziczyzna jest doskonała nie tylko od święta, ale i na co dzień.

Warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny” zorganizowane zostały w ramach promocji marki „Dobre z lasu”, realizowanego w ramach programu rozwojowego Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich lasów”.

authors image
Autor:

oprac. ad

Reporter | a.dycha@bia24.pl