Po raz kolejny pod okiem szefowej kuchni Ewy Bałdyś, uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy z dziczyzną i produktami pochodzącymi z lasu w roli głównej.
W menu znalazły się m.in.:
- rosół z bażanta ala Ramen,
- pasztet z sarny na bagietce korzennej z opieńką i wędzoną słoniną,
- bukiet sałat z kabanosami z sarny, jajkiem przepiórczym i olejem z nasion pokrzywy,
- biała kiełbasa z dzika w sosie chlebowym,
- szynka z dzika wolno pieczona w dzikich ziołach, w bułce maślanej z dodatkiem brusznicy i marynowanych borowików,
- deser jagodowy z syropem z kwiatów bzu.
Uczestnicy warsztatów byli bardzo zainteresowani sposobem obróbki kulinarnej dziczyzny oraz tajnikami przepisów na przyrządzanie tego mięsa. I jak się potem okazało - dziczyzna to mięso łatwe do przyrządzenia, które idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak: jałowiec, cynamon, tymianek czy rozmaryn.
Degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw z różnych gatunków dzikich mięs, połączonych z darami lasu i innymi dodatkami podbiła serca uczestników i przekonała, że dziczyzna jest doskonała nie tylko od święta, ale i na co dzień.
Warsztaty kulinarne pn. „Ugotuj sobie święta z dziczyzny” zorganizowane zostały w ramach promocji marki „Dobre z lasu”, realizowanego w ramach programu rozwojowego Lasów Państwowych „Zdrowa żywność z Polskich lasów”.