Naturalny antybiotyk. Warsztaty zielarskie

Data utworzenia: 04.09.2023

Oxymel, czyli ziołowy antybiotyk przygotują uczestnicy warsztatów, które odbędą się w Puchłach. Zajęcia poprowadzi Agnieszka Prymaka - pasjonatka życia w zgodzie z naturą, dyplomowana zielarka-fitoterapeutka.

[fot. Stowarzyszenie Dziedzictwo Podlasia]

Oxymel to połączenie żywego octu (najczęściej jabłkowego) z miodem, znane od czasów starożytnych. Aby wzmocnić jego działanie dodamy zioła i warzywa, które mają właściwości antybiotyczne, rozgrzewające, przeciwzapalne, świetnie działające na wszelkiego rodzaju przeziębienia, podnoszące odporność. Będą to: cebula, czosnek, imbir, chrzan, papryczka chili, kurkuma - czyli wszystko to, co można znaleźć w swoim domu albo kupić w warzywniaku. Dodatkowo nasz antybiotyk możemy wzbogacić o odpowiednie zioła.

Oxymel zrobiony na bazie octu żywego posiada wszystkie właściwości macerowanych w nim ziół, przypraw, warzyw i innych składników. W związku z tym ma naprawdę dużą moc. Ten eliksir ma silne działanie oczyszczające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Regularnie stosowany wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębień. Może leczyć wiele przewlekłych stanów zapalnych i chorób. Poprawia krążenie i oczyszcza krew. Pomaga w zakażeniach. Po wypiciu łyżki cydru robi się cieplutko i przyjemnie dlatego nazywa się go “wewnętrznym kaloryferkiem”. Żeby preparat był gotowy, musi swoje odstać i nabrać mocy, tj. 2-3 tygodnie po nastawieniu będzie gotowy do spożywania.

Uwaga, trzeba wziąć ze sobą litrowy słoik z zakrętką, by móc zabrać eliksir do domu. W trakcie spotkania uczestnicy będą smakować ziołowe herbaty z ziółek, które są dostępne jesienią. Zrobią też masełko pełne ziół, aromatyczne i zdrowe, z łatwo przyswajalną luteiną.

Zajęcia poprowadzi Agnieszka Prymaka - pasjonatka życia w zgodzie z naturą, dyplomowana zielarka-fitoterapeutka. Od lat prowadzi Zielską Kolonię, która stała się jej domem. Zajmuje się także warsztatami o szerokim zakresie pojęcia zielarstwa. Pod tym szyldem tworzy również octy, syropy, sole i herbaty ziołowe. Uwielbia dziką kuchnię i tworzenie potraw z roślin rosnących wokół nas.

Koszt udziału: 60 zł/os
Informacje i zapisy: stow. dziedzictwopodlasia@gmail.com
Liczba miejsc ograniczona

KIEDY? 9 września, godz. 16.00-19.00

GDZIE? Camping NARVA, Puchły 62

Organizator: Stowarzyszenie Dziedzictwo Podlasia

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2023.

authors image
Autor:

oprac. ad

Reporter | a.dycha@bia24.pl