Konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny

Data utworzenia: 29.08.2023

Trwa nabór do jubileuszowej XX edycji konkursu Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny. Do 22 września potrwa etap regionalny, zaś laureatów poznamy pod koniec listopada 2023 roku, podczas uroczystej gali.

[fot. POT]

Polska Organizacja Turystyczna wraz z regionalnymi organizacjami turystycznymi od 20 lat realizuje konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny, którego celem jest podnoszenie jakości oraz konkurencyjności oferty turystycznej poprzez kreowanie atrakcyjnych i innowacyjnych produktów turystycznych.

Certyfikaty Polskiej Organizacji Turystycznej stanowią rekomendację i gwarancję usług na najwyższym poziomie, podnoszą rangę produktu turystycznego i wzmacniają jego pozycję w ofertach dla klientów, dzięki czemu dany produkt staje się rozpoznawalny w całym kraju, a nawet za granicą.

Certyfikaty POT przyznawane są produktom turystycznym, które należą do jednej z następujących kategorii:

Produkty turystyczne zgłoszone do konkursu ubiegają się o kilka rodzajów Certyfikatów:

  • Certyfikat POT (przyznawane produktom turystycznym istniejącym na rynku nie krócej niż dwa lata),
  • Złoty Certyfikat POT (wybrany spośród wszystkich produktów turystycznych wyróżnionych w poprzednich edycjach Konkursu Certyfikatem POT, jednak nie krócej niż po upływie trzech lat od otrzymania Certyfikatu POT),
  • Turystyczne Odkrycie Roku (poprzednio Certyfikat Specjalny POT; przyznawany nowym, posiadającym duży potencjał produktom turystycznym funkcjonującym na rynku nie dłużej niż dwa lata).

Wszystkie certyfikowane produkty turystyczne będą objęte programem promocyjnym Polskiej Organizacji Turystycznej. Nagrodą dla zdobywcy Złotego Certyfikatu POT jest kampania promocyjna o wartości 200 tys. złotych.

Terminy:
Etap I – regionalny (w województwie podlaskim) – do 11 września 2023 roku,
Etap II – ogólnopolski – od 25 września do 27 października 2023 roku.

Zgłoszenia:
https://konkurs.pot.gov.pl/konkurs/

authors image
Autor:

ad

Reporter | a.dycha@bia24.pl