Grzyb jest nazywany także grzybem brzozowym, uszakiem judaszowym. Łaciński przedrostek judae nawiązuje do gatunku drzewa - judaszowca południowego, na którym jak donosi tradycja powiesił się Judasz. Zgodnie z legendą po tym wydarzeniu na drzewie pojawiły się symbole zdrady.
Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. To grzyb, który stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wykazuje także działanie antynowotworowe i zapobiega powstawaniom zakrzepów. Pomaga też zapobiegać miażdżycy. Od wieków jest stosowany w chińskiej medycynie ludowej.
Uszaki bzowe są doskonałym dodatkiem do potraw kuchni azjatyckiej. Sprawdzą się w zupach, sosach, jako dodatek do dań z ryżem czy makaronem. Swoją charakterystyczną, lekko chrupką konsystencje zachowują nawet po dłuższej obróbce. Grzyby mun można ususzyć.
Źródło: Nadleśnictwo Supraśl